Hjemmeværnsmuseet i Frøslevlejren

Et museum der omhandler det frivillige forsvar i Danmark.
}

Åbningstider

09.00 – 17.00 dagligt
fra 01. april til 31. oktober

Entré

Der er gratis
at besøge udstillingen

Ny særudstilling i 2019!

Når museet åbner til sæson 2019, kan du se en ny særudstilling i anledning af Hjemmeværnets 70-årsjubilæum i 2019. Udstillingen viser med plancher, hvordan Hjemmeværnet har markeret sine jubilæer gennem tiden.

I Frøslevslejrens barak H2 finder du Hjemmeværnsmuseet. Museet blev etableret i 1988 af en flok historisk interesserede ildsjæle fra hjemmeværnet. De ville udbrede kendskabet til Hjemmeværnet og dets historie igennem årene.

Hjemmeværnets udvikling på udstilling

Når du besøger museet, kan du dykke ned i Hjemmeværnets historie. Udstillingen viser dig, hvordan Hjemmeværnet har ændret og udviklet sig, fra den gang værnet blev oprettet efter 2. verdenskrig og frem til i dag. Du ser udviklingen i uniformer, udrustning og materiel for de forskellige underenheder, der har deltaget i Hjemmeværnet gennem tiden. For eksempel viser udstillingen dig, hvilken udrustning en hjemmeværnssoldat fik udleveret i 1957 og 1987 frem til 2013.

Udstillingen byder også på overraskelser. For vidste du, at Hjemmeværnets frivillige også er blevet brugt udenfor Danmark? De har selvstændigt eller som støtte til Forsvaret løst opgaver langt væk hjemmefra. Det kan du se på udstillingen, som er delt i ni afdelinger:

  • Bevogtning i Afghanistan
  • Bevogtning i Kosovo
  • Civil opbygning i Afghanistan
  • Opbygning af hjemmeværn i Baltikum
  • Uddannelse i søredningstjeneste i Afrika mv.
  • Opbygning af National Guard i Georgien
  • Bevogtning af fly i Mali
  • Uddannelse af soldater i Kenya
  • Uddannelse af soldater i Irak

Blå og grønne grænser

I 2018 åbnede museet med en ny særudstilling. Her kan du se, hvordan Hjemmeværnet har støttet politiet ved den midlertidige grænsekontrol. Du får historien fortalt i tekst og billeder med genstande fra Hjemmeværnets to grænsekontrolenheder ved ”den grønne grænse” i Sønderjylland og ”den blå grænse” i Rødby og Gedser. Udstillingen viser dig en helt ny og aktuel hjemmeværnsopgave med specialuddannede Hjemmeværnssoldater. De er i samarbejde med politiet uddannet til at varetage de opgaver, de forventer at møde ved grænsekontrollen.

Mobil udstilling

Dele af udstillingen på Hjemmeværnsmuseet dubleres og rejser med rundt på hvervekampagner hos de lokale dele af Hjemmeværnet. Museet tilbyder, at de plancher, der fortæller historien om indsatsen i udlandet og støtten til grænsekontrollen kan komme med rundt og tage del i formidlingen af Hjemmeværnets nyeste historie.

Se video om Frøslevlejren

Se video interview om forsvarets barrakker i Frøslevlejren (ALT Aabenraa Lokal TV) Se video
}

Åbningstider

09.00 – 17.00 dagligt
fra 01. april til 31. oktober

Entré

Der er gratis
at besøge udstillingen

KONTAKT OS
FOR YDERLIGERE INFO

Administrationen

Frøslevlejren, Barak H3
Lejrvejen 99
6330 Padborg
v/ Anders Hygum Olsen
Telefon: 4174 6829
e-mail: museeth2@gmail.com

Kustodekontakt

Kustode lejlighed Telefon: 7467 6838
Anders Hygum Olsen
Telefon 41746829/50720611
e-mail: museeth2@gmail.com

Udstillingen

Frøslevlejren, Barak H2
Lejrvejen 101
6330 Padborg