Beredskabsforbundet
Informations- og udstillingsbarak– en vandring gennem det danske redningsberedskabs historie. Helt tilbage fra 1929.
Kom på en vandring gennem Redningsberedskabets historie i Barak H1. Her finder du Beredskabsforbundets informations- og udstillingsbarak.
Åbningstider
09.00 – 17.00 dagligt
fra 01. april til 31. oktober
Entré
Det er gratis
at besøge udstillingen
Udstilling – historisk og aktuel
På udstillingen får du et indblik i, hvordan redningsberedskabet har ændret sig gennem tiden, fra 1929 og frem til i dag. Du kan blandt andet se udviklingen fra den gamle vægter over branden på Christiansborg Slot via Statens Civile Luftværn, Civilbeskyttelsens Udrykningstjeneste (CBU) og Civilforsvaret (CF) frem til nutidens Redningsberedskab med omtale af:
- CBU-korpset, Civilbeskyttelsens Udrykningskorps, en national beredskabstjeneste – senere det statslige CF-korps – med udrykningsenheder fordelt over hele landet til indsats under krig og katastrofer
- De ”Blå Piger” – frivillige kvinder der indgik i CF-korpsets enheder i perioden 1948-1953
- DKB – Danske Kvinders Beredskab, landsorganisation for frivillige kvinder i Civilforsvaret, 1940-1990.
- Det kommunale brandvæsen og civilforsvar
- Beredskabsstyrelsen og dens enheder til indsats under katastrofer i ind- og udland
Når du tager turen rundt i udstillingen, får du en masse spændende og lærerig information om alle de opgaver, brandvæsnet og civilforsvaret løste både nationalt og internationalt. Her kan du se en række samtidsbilleder, der skildrer samfundet i perioden fra før 1929 og frem til i dag. Det giver dig et levende indblik i både fortiden og nutiden.
På besøget i Barak H1 har du også mulighed for at se en aktuel centerudstilling. Her kan du se, hvordan det danske redningsberedskab er struktureret i dag for at løse vores moderne samfunds krævende opgaver.
Dronning Ingrids DKB-uniformer
I Barak H1 udstiller redningsberedskabet Dronning Ingrids DKB-uniformer. H.M. Dronning Ingrid var protektor for Danske Kvinders Beredskab. En af uniformerne var i 2010 udstillet på Amalienborgmuseet, Chr. VIII’s Palæ på Amalienborg i forbindelse med en mindeudstilling for Dronning Ingrid i det år, hvor hun ville være blevet 100 år.
Mulighed for fordybelse
Der er masser af mulighed for at fordybe dig i barak H1, hvor du enten kan fordybe dig i historien i biblioteket eller ved særudstillingerne ”Danske Kvinders Beredskab” og ”Tyske Flygtninge i Danmark 1945-1949”.
Digital quiz
Gennem hele udstillingen er der placeret QR-koder, der giver ekstra sjov for unge, skoleelever eller barnlige sjæle. QR-koderne er et led i et samarbejde med Den Åbne Skole i Aabenraa Kommune, der ønsker at skabe et virkelighedsnært og motiverende læringsmiljø for skoleelever. Så grib din smartphone, og lad QR-koderne lede dig igennem en quiz om det, det du oplever undervejs på dit besøg i udstillingen.
Under Røde Kors' ledelse
kørte Civilbeskyttelsestjenestens Udrykningskolonne de hvide busser til tyske kz-lejre for at hente nordiske fanger hjem.
Café
Er der behov for en pause undervejs eller for at sortere oplysninger og indtryk, sørger H1´s kustoder gerne for, at du kan nyde en kop friskbrygget kaffe i Cafeen. Samtidig kan du se på billeder fra udstillingen i den hyggelige café.
Butik
I H1´s butik kan du købe flotte, håndfremstillede smykker i blandt andet horn, ben og sølv, lavet af kunstneren Ruth Fisker. Eller måske bliver du fristet af de smukke håndlavede glasting fra Glaskunsten i Tønder fremstillet af kunstneren Joan Hansen.
Kaffe, te og is kan købes hos kustoderne.
Barak H1 – kustoderne, tlf.: 74 67 68 87
Bestyrelsesmedlem, praktisk koordinator: Laila Sølvhøj, tlf.: 20 10 41 19
Hjemmeside: www.beredskabshistorie.dk
Formand for bestyrelsen er H. A. J. Larsen, tlf.: 51 51 52 84, e-mail: h1@bbsyd.dk
KONTAKT OS
FOR YDERLIGERE INFO
Yderligere information
Formand, H. A. J. Larsen
Tlf.: 51 51 52 84
E-mail: haj@vader.dk
Adresse
Frøslevlejren
Barak H1
Lejrvangen 103
6330 Padborg